úterý 2. února 2016

Buchta s kefírem

Buchta s kefírem? Proč ne. Mrkněte na můj článek na www.ronnie.cz

Ingredience:
Těsto:
  • 200 g ječné celozrnné mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 vejce
  • 50 g lněného oleje
  • 150 g medu
  • 200 g nízkotučného kefírového mléka





Co je to vlastně kefír? Jedná se o zdraví prospěšný fermentovaný kvašený mléčný nápoj. V kefíru najdeme mnoho prospěšných bakterií a kvasinek. Kefír má blahodárné účinky na zdraví, uklidňuje střevní mikroflóru, působí diureticky, mohou jej pít i lidé s intolerancí na laktózu, ale to musí každý vyzkoušet, některým lidem udělá špatně i kefír, je v něm pouze snížený podíl laktózy. Kefír obsahuje směs mikrobů. Tito mikrobi ve střevech rozkládají právě laktózu, jednoduché cukry, tuky, celulózu a bílkoviny, proto pomáhají s trávením. Kefír je i lépe stravitelný, dále pomáhá ke vstřebávání vitamínů a minerálů, například hořčíku a vápníku. Kefír se ovšem nemusí jen pít, ale můžeme z něj udělat právě chutnou buchtu. Ve spojení s jablky a müsli s konopným semínkem jsme připravili tuto jednoduchou dobrotu. Müsli můžete nahradit jiným, my jsme vybrali ovšem právě tohle, jelikož neobsahuje přidaný cukr, není tedy zbytečně sladké a dá se zařadit do zdravého jídelníčku. Takže dobrou chuť!

Cena (moučník): 70 Kč *
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 30 minut
Ingredience:
Těsto:
  • 200 g ječné celozrnné mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 vejce
  • 50 g lněného oleje
  • 150 g medu
  • 200 g nízkotučného kefírového mléka
Náplň:
  • 500 g jablek
  • 50 g Emco mysli s konopným semínkem
  • 100 g medu
  • šťáva z citronu
Postup:
Připravíme si ingredience. Jablka nakrájíme na drobné kousky a promícháme s medem, müsli a pokapeme trošku citronovou šťávou.
Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a dobře promícháme.
Menší koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Asi polovinu těsta nalijeme do formy, abychom zakryli dno, pak navrstvíme jablečnou směs, jablíčka trochu přimáčkneme a urovnáme.
Nakonec zalijeme zbytkem těsta.
Dáme péct do vyhřáté trouby na 170 °C asi 30 minut, až bude mít zlatou barvu.
Moučník krájíme, až když je zcela vychladlý. Je to dezert velmi vláčný, jemný, osvěžující díky velkému množství ovoce. Prostě to pravé pro každou příležitost.
Dobrou chuť!

Tabulka nutričních hodnot
ingrediencemnožstvíenergiebílkovinysacharidytuky
celozrnná ječná mouka300 g2886 kJ20 g148 g2 g
med250 g3405 kJ1 g206 g0 g
lněný olej50 g1700 kJ0 g0 g46 g
vejce50 g334 kJ6,1 g0,3 g5,9 g
nízkotučné kefírové mléko200 g340 kJ6,6 g8,2 g2,4 g
jablka500 g1300 kJ2 g72 g0,5 g
Emco mysli50 g826 kJ7,4 g25,6 g6 g
celkem (moučník 1300 g)10791 kJ43,1 g460,1 g62,8 g
1 porce (100 g)827 kJ3,3 g35,4 g4,8 g

http://kulturistika.ronnie.cz/c-22600-dneska-varim-ja-jablecna-muesli-kefirovka.html

Žádné komentáře: