úterý 2. června 2015

Chuť jídla - ochucovací kapky FlavourArt a Bordsvatten + slevový kupon

Jistě všichni znáte různé ochucovací kapky od známých značek. Jedná se o dochucovací kapky v mnoha příchutích, které hodně z vás využívají do různých pokrmů. Stejně jako známé kapky slouží i dochucovací kapky Italské společnosti a Švédské společnosti (páni, něco, co není z emeriky), jsou taktéž bez kalorií a cukrů. Seznamte se tedy s FlavourArt a Bordsvatten. Vyrobeno bez kalorií pro ochucení minerálních a sycených vod, nebo přísada do pečení, případně na dochucení čehokoli dle chuti. Sirupy jsou vyráběny ve Švédsku a Itálii, v současné době je to hit v západních zemích. Existuje velké množství sirupů ovocných a originálních chutí, které neobsahují žádný cukr, žádné konzervační látky, žádná sladidla, žádné syntetické vůně a žádné barviva. Doporučuji diabetikům a lidem co dodržují zdravý životní styl.

Kapky můžete zakoupit
Slevové kupony při nákupu nad 300 Kč.
Zadejte „marrifit“ a získáte slevu 10 %. Příjemný nákup.



Vyzkoušela jsem příchutě do vody, do jogurtu, tvarohu, do kaše a do pomazánek.

Vanilka, kokos, hruška, jablko, citron, karamel, tiramissu, černá višeň jsou "sladké" příchutě. Nejvíce mě oslovila příchuť tiramissu, karamel, višeň a kokos. Jsou výrazné a stačí méně kapek než u ostatních příchutí. Ty další jsou také dobré, jemnější a příjemně ovoní daný pokrm. Novinkou od které jsem nevěděla co čekat, byly "slané" příchutě. Zkoušela jsem čedar, slaninu a gorgonzolu. No, fakt něco, co neznám a naprosto mě šokovalo. Pomazánka z tvarohu chutnala vážně jako "smradlavý sýr", troufám si říct, že laik a neznalec ochucovačů by dal ruku "do ohně" za to, že je tam onen sýr.  Ti z vás, co smradlavé sýry a příchutě slaninových brambůrek nesnáší, ani nezkoušejte, jelikož tohle je prostě naprosto přesné, asi tím vážně podněcují ochucení daných chipsů a dalších potravin obsahující tyto chutě. Slanina mě taky velmi překvapila, chuť slaninových chipsů docela zajímavá, do pomazánky a na chleba. S těmi slanými příchutěmi se ale musí velmi opatrně, stačí fakt kapka nebo dvě podle množství, poprvé sem to zkoušela a neodhadla a moc se to nedalo jíst, takže tady platí "méně znamená více" :). Rozhodně zkusím více slaných příchutí, protože to je něco, co je fakt změna.

Co se týče Bordsvatten kapek, měla jsem možnost zkusit jahodu, meloun a bezinku. Tady u těchto kapek, když vám ujede ruka, je to menší křeč než u Italských kapek, jsou jemnější, příjemně voní, to ale voní všechny kapky krásně. Meloun chutnal jako meloun a jahoda jako jahoda, ale překvapila mě bezinka, hned se mi  vybavilo mé mládí u babičky na chatě, kdy babička vařila domácí bezovou šťávu, takovou tu jemně sladkou s medovou barvou, vzpomínáte? Tak tyhle kapky jsou přesná "kopie". Přišlo mi, že v kaši se více uplatní Italská verze a do vody je lepší Švédská verze, ale to je možná jen můj subjektivní pocit, chce to vyzkoušet, kolik kapek vám bude dostačovat k požadované chuti. Přehnat se to nesmí s těmi slanými, je to pak takové hořké, ale to by asi bylo i s těmi sladkými, jelikož ve složení je jeden a ten samý nosič jako u všech (i jiných než testovaných) dochucovadel stejný. 

Samostatně nepoživatelné, ale vyzkoušet jsem to musela, že...ehm. 
No rozhodně si objednám i jiné příchutě, dost mě zajímá, jak budou některé chutnat. Něco je tedy docela úlet, ale co, tvaroh s příchutí marshmallow nebo pečeného kuřete prostě zkusit musím :)

U mě vede bezinka, jahoda, tiramissu a lemon J

Jaké jsou třeba další příchutě? Meruňka, banán, malina, kakao, čokoláda, lískový ořech, marshmallow, marcipán, arašídy, kondenzované mléko, ostružina, vlašský ořech, nugát, spearmint, sušenka, lékořice, brandy, burbon a ze slaných třeba houby, pizza, pečené kuře, sójová omáčka, chlebové aroma nebo šunka.

„Naše příchutě jsou určeny k použití v množství 15 gramů na jeden kilogram potraviny. Aby se vám příchutě snadněji dávkovaly, nabízíme možnost zakoupení sady plastových pipet. Pět kapek z pipety představuje 0,1 g příchutě, tedy množství k ochucení 100 gramové porce jídla.“

Před tím, než příchutě použijete právě na dochucení jídla, doporučujeme vyzkoušet pár malých experimentů.
Zkuste přidat 5 kapek příchutě do 100 ml rostlinného oleje a ochutnejte. Pokud je výsledná chuť příliš silná, zmenšete dávkování. Pokud málo výrazná, přidejte příchutě víc. Krom toho mějte prosím na paměti, že proces vaření, skladování v chladu nebo mražení, stejně jako obsah tuku, cukru a bílkovin v dochucovaných potravinách může snížit intenzitu výsledné chuti. V takových případech může být zapotřebí zvýšit dávkování příchutě o trochu více, než by bylo standardně zapotřebí.

Tuky, cukry a bílkoviny na sebe příchutě velmi dobře navazují a způsobují, že jsou pro chuťové pohárky méně dostupné. Obecně tedy můžeme říct, že čím kaloricky “bohatší” jídlo dochucujete, tím méně příchuti v něm bude váš jazyk schopen vnímat. Tučná jídla a potraviny s vysokým obsahem proteinů proto budou potřebovat větší dávku příchutě k dosažení správného výsledku. Použití příchutě, způsob zpracování potravin a osobní požadavky na výsledek jsou kombinací kulinářského umu a osobních preferencí, které jednoduše vyžadují trochu experimentování k tomu, abyste dosáhli právě takového výsledku, jaký požadujete.

Ve vodě rozpustné příchutě jsou založeny na farmaceuticky čistém propylenglykolu a vodě. Jejich průměrná kalorická hodnota je 200 Cal/100 g příchutě.
V oleji rozpustné příchutě jsou založeny na slunečnicovém oleji nebo triacetinu. Průměrná kalorická hodnota je700 Cal/100 g příchutě. Vzhledem k průměrnému množství příchutí, které se používá k dochucení jídla, se kalorický příspěvek příchutě pohybuje mezi 0,5 2 kaloriemi na 100 gramovou porci jídla.
Řekněme tedy, že je takový kalorický příspěvek zanedbatelný.

Naše příchutě neobsahují cukry, bílkoviny, geneticky modifikované ingredience, živočišné složky jakéhokoli druhu, konzervační látky, sladidla ani barvy.

Všechny příchutě jsou zároveň bezlepkové a neobsahují stopy arašídů. Jsou tedy skvělé jak pro diabetiky, tak pro vegetariány i vegany. Příchutě mají certifikát CERTIFIKÁT ISO9001
Poznámka: sirupové aroma jsou vzájemně zaměnitelné, což znamená, že můžete libovolně kombinovat různé druhy sirupů dohromady!
Před použitím dobře protřepejte.

Kapky můžete zakoupit na eshopu  http://www.chutjidla.cz/
Slevové kupony využijete při nákupu nad 300 Kč.
Zadejte „marrifit“ a získáte slevu 10 %. Příjemný nákup přeji J

3 komentáře:

Mauky řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Marrifit řekl(a)...

To je individuální, podle chutí každého, já si dám tak 2 - 5 kapky, do tvarohu 150g třeba 3 cca, podle toho, jaka to je příchut :)

eva řekl(a)...

ahoj, docela by mě zajímalo, jaký je rozdíl mezi těmito kapkami a klasickými potravinářskými aromaty, které jde koupit cca za 20kč?
eva