středa 30. dubna 2014

Walden farms - test



Walden Farms

Předem se omlouvám za dlouhý popis, ale nejde to krátce. Pokud vás toto téma zajímá, prosím, přečtěte si recenzi pozorně a celou, ať se vyhneme zbytečným dotazům, na které najdete odpovědi v článku. Tyto výrobky nikomu nenutím, nejsem jejich skalním zastáncem, úkolem bylo je otestovat. Několik mých známých jsou diabetici a i já jsem se v hlavní fázi redukce řídila diabetickými jídelníčky, a tak jsem se rozhodla pro tento test. Jak se budu zmiňovat níže, výrobky jsou vhodné pro lidi, kteří drží dietu, diabetiky, celiaky atp. Pro běžného člověka je naprosto zbytečné, kupovat něco, co se tváří jako jahoda a jahoda není, co se tváří jako čokoláda a čokoláda není, běžný člověk si prostě koupí danou věc "čistou". Recenze neslouží jako podklad k odsuzování za chemické potraviny, nýbrž jako informativní shrnutí těchto výrobků.




Pro někoho novinka, pro někoho známá firma. Tato společnost je známá hlavně v zahraničí, zejména v USA. Její produkty využívají často lidé zabývající se fitness, lidé, jež jsou v redukci, dietě, při přípravě na soutěže, ale i lidé, kteří se snaží o redukci hmotnosti nebo se věnují zdravému životnímu stylu. Obvykle se tyto produkty používají jako dochucení pokrmů. Produkty společnosti Walden Farms jsou bez kalorií. Cože? Bez kalorií? No, vážně tomu tak je. Tedy v USA je to opravdu bráno bez kalorií, ale já hnidopich pojem bez kalorií nevyužiji. Něco málo kalorií ve výrobcích je, ale je to teda fakt skoro nula. Například na 30g produktu je 3 KJ. No teď si klepete na čelo, z čeho že ty výrobky jsou. Představím vám firmu. Firma se od roku 1972 zabývá tím, jak obohatit životní styl lidí a jak inovovat výrobu, aby se produkty staly jak chutnými, tak bez sacharidů, tuků i bílkovin. Přesnou výrobu produktu nejde dohledat, mají to patentované a na internetu to prostě nelze nalézt. Používají koncentrované přírodní příchutě, různé výtažky z ovoce, kakaa a používají umělá sladidla, koření, bylinky, ale také konzervanty. Jejich vizí je pomáhat ve stravování například diabetikům, sportovcům, obézním, celiakům a dalším. Tak jak je to všude a u všeho, najdeme kult zastánců těchto výrobků a zapřisáhlých odpůrců. Zatím nesuďte a dočtěte recenzi do konce a pak si udělejte názor.

Výrobky se vyznačují těmito hodnotami: Calorie free, sugar free, Fat free, Gluten free, Carbohydrate free, Cholesterol free

Ještě předtím, než se vrhneme na testování výrobků, bych vás ráda uvedla do tajů Éček, které Walden Farms ve svých výrobcích užívá. Tak jdeme na to.

E415 – Xanthan 

Látka přírodního původu, polysacharid získávaný fermentací glukózy nebo sacharózy. Ve své čisté podobě to je bezbarvá látka gelovitého charakteru, v potravinářství se s ní však setkáme jako s bílým práškem. Využívána je jako zahušťovadlo či stabilizátor v mléčných výrobcích, dresingu nebo i masných výrobcích. Obecně je považována za bezpečnou látku bez vedlejších účinků, jsou ale známy ojedinělé případy alergie na xanthan.

Obvykle se jako surovina pro výrobu xanthanu používá kukuřice nebo sója (můžou být geneticky modifikované).

Xanthan se používá k zahuštění a stabilizování výrobků na vodní bázi, například mléčné výrobky, dressingy, omáčky, instantní polévky, sirupy a pekařské výrobky. Ve zmrzlině zabraňuje ve vytváření ledových krystalků. Xanthan neobsahuje gluten, proto se také používá v bezlepkovém pečivu, kde dodává těstu potřebnou "lepivost", kterou by jinak právě zajistil gluten.

Příklady, kde jej konkrétně najdeme:
Lučina jogurtina, Alpro soya cuisine, Amunak svačinka fazolová, Activia jahodová, BeBe Brumík Jablíčko, Bio Selský jogurt borůvky, Bikava, Eggcheese pochoutkový salát, Kostíci čokoparta - vanilková příchuť, Lučina linie s vlákninou, Matěj pikantní paštika, Ovesná kaše natural s přírodní vanilkou v sáčku, Pribináček vanilkový, Sojanéza, Vánočka s rozinkami a mandlemi, Vegetariánské párky Vegetaria, Žervé s paprikou

Pro více info a více výrobcích obsahující toto éčko, klikněte zde http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E415

E211 - Benzoan sodný 

Benzoát sodný je sodná sůl kyseliny benzoové ( benzenkarboxylové ). Bílý prášek, dobře rozpustný ve vodě. Používá se jako konzervant, především v kyselém prostředí, kde zamezuje množení kvasinek a plísní. Vyskytuje se i v přírodě, např. v brusinkách, švestkách, skořici, ve zralém hřebíčku a jablkách.

Pro komerční účely se benzoát sodný vyrábí chemický procesem - neutralizací kyseliny benzoové ( ta se vyrábí oxidací toluenu ) hydroxidem sodným.

Benzoát sodný je nejvíce používán jako konzervant, najdeme jej často v nealkoholických nápojích, okurkách ve sklenici, omáčkách a ovocných džusech, džemech, sýrech, ovocných salátech, margarínech, balených treskách a v dalších potravinách. V ČR je použití této látky omezeno na nezbytně nutné množství do vybraných druhů potravin. V USA je tato látka také povolena, označena jako GRAS. V závislosti na podezřeních z nežádoucích účinků Coca-Cola oznámila, že nebude ve svých výrobcích benzoan sodný používat

Příklady, kde jej konkrétně najdeme:
Aquila Aqualinea s příchutí citrónu, Croissant meruňka s rumovou příchutí, Dobrá voda malina neperlivá, Figo multivitamín pro děti, Hořčica plnotučná Malva, Kečup S-budget, Kofola různé příchutě, Matjesové závitky a la uzený losos, Norský salát s krabí příchutí, Rybí salát lahůdkový, Vlašský salát, Rajec mateřídouška nesycená, Křeník

Pro více info a více výrobcích obsahující toto éčko, klikněte zde http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E211

E202 - Sorban draselný 

Jedná se o draselnou sůl kyseliny sorbové v podobě bílého krystalického prášku. Tato látka se užívá jako konzervant, zabraňující šíření plísní a kvasinek v potravinách. Je dobře rozpustná ve vodě.

Pro potravinářské účely se vyrábí syntetickou cestou, přidáním hydroxidu draselného do kyseliny sorbové. Většinou se získává z ropných derivátů.

Látka se používá jako konzervant v ovocných nápojích, džusech, v mouce, zázvorovém pivu, lékořici, víně, olivách ve slaném nálevu, jablečném moštu, pečivu, čokoládě, v ovocných koktejlech, mandarinkovém pyré. Přidává se do koláčů, náplní do koláčů, do slazených želé, sýrů, salátů, kečupů. Látka je většině případů bez nežádoucích účinků, ojediněle se může vyskytnout podráždění kůže či očí, alergické reakce, astma, poruchy chování.

Příklady, kde jej konkrétně najdeme:
Babické listové těsto, Buchty s náplní tvarohovou, Bylinný sirup Goji, Créme de Camembert, Croissant Passione alla Ciliegia, České buchtičky s náplní povidlovou Delta, Flora Original, Gnocchi, HELLO malina, Jitrocelový sirup s medem a vitamínem C, Jomo Mramorový blok, Kaviár, Kateřinské kysané zelí, Kravík s příchutí vanilkovou, Kysané zelí červené, Linecké rohlíčky polomáčené s ovocnou náplní, Pardubický perník borůvkový medový, Panna Cotta dezert s jahodovým přelivem, Pribináček piškotík broskvový, Rama máslová příchuť jemně slaná, Rybí salát s jogurtem, Sójový suk diabetický, Stella máslová příchuť, Stevian, Školní bagetka šunková, Švestková povidla, Těsto linecké Pécé, Tortilla Wraps Plain, Tvarohový dezert s ananasem Pilos, Tyčinky se sýrem a solí graham, Zelené olivy s paprikovou pastou, Zuzanky

Pro více info a více výrobcích obsahující toto éčko, klikněte zde http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E202

E955 – Sukralosa 

Jedná se o náhradní sladidlo, které je 600 krát sladší než běžný cukr, ale obsahuje pouze jednu pětinu energie a má velmi nízký glykemický index. Je vysoce stabilní vůči zpracování při vysokých teplotách a nízkému pH v kyselách potravinách. Stimuluje růst probiotických bakterií v tenkém střevě.

Vyrábí se synteticky ze sacharózy, kde se nahradí tři hydroxyskupiny v molekule cukru za tři atomy chloru.

Používá se jako sladidlo do dezertů, sladkých omáček, mražených mléčných výrobků, sladkostí, žvýkaček, ovocných džusů, snídaňových cereálií, nutričních potravin, hotových jídel, instantních jídel, koření. Považuje se za bezpečnější než jsou ostatní umělá sladidla.

Příklady, kde jej konkrétně najdeme:
Bernard s čistou hlavou višeň, Kouzelné brčko - čokoládové, Orbit Complete, Prima příchuť Vanilka, Velikonoční aspik, Žvýkačky bez cukru - maliny, rybíz a grep, Date Yogurt Milbona

Pro více info a více výrobcích obsahující toto éčko, klikněte zde http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E955




Jistě jste si pozorně přečetli, v jakém množství potravin se tato éčka vyskytují a říkáte si, vždyť konzervanty jsou snad všude. Ano, vážně jsou. Já si položila další otázku. Nejíst potraviny s éčkama = nejíst vůbec? Jsou jednoduše všude, kam se podíváte. Je to děsivé? No trochu ano. Ale podívejme se na věc z obou stran. Chemie = hnus, ale jíme ji snad denně, ani o tom mnohdy nevíme (mně některé potraviny překvapily kolikrát). Nyní přistoupíme k samotnému testování výrobků Walden Farms.

Thousand Islands dressing



Složení: Tříkrát filtrovaná pitná voda, bilý ocet, rajčatová pasta, rostlinná vláknina, přírodní koření, naturální aroma, sůl, česnek, cibulový prášek, ochucovadlo s příchutí kyselých okurek, citronová šťáva, bílý pepř, xantanová guma, potravinářské barvivo, celulóza, sukralóza, benzoát sodný.

Uvedené nutriční hodnoty na porci (30 g): energetická hodnota 2.871 Kc, bílkoviny 0.030 mg,
sacharidy 1.26 mg, sodík 190 mg, cholesterol 0.002 mg, nasycené tuky 0.001 mg, tuky 0.0147 mg.

Tato omáčka není chuťově vůbec špatná, na můj vkus je dost slaná, jelikož vůbec nesolím, ale lidem co solí, to asi tak nepřijde. Použila jsem malé množství na ochucení rýže a zamíchala, sůl se rozplynula a chutnalo to dobře. Já jsem troškař, takže mých 5 gramů je nic, pokud si dáte víc, tak chuť více vynikne. Jako první mne u tohoto dressingu napadly krevety, ani nevím proč, možná barva, možná i chuť. Je hodně srovnatelná s chutí typického dressingu z našich obchodních řetězců. Tohle není nijak špatné, řekla bych, že je to i docela dobré. Nebýt té xantanové gumy, bez které si myslím, že by se to obešlo, bylo by to ještě lepší.

Hodnocení: 3,5/5


Chocolate syrup



Hodně tekutý, chutná po čokoládě, ale je velmi sladký. Na porci u všech výrobků se udává 30g, což je na můj vkus velmi mnoho. Já jsem si tím pokapala ovesnou kaši v 5 gramech a stačilo bohatě. Nemám potřebu ochucovat každá den, takže jednou za čas je to jistě příjemné zpestření. Docela dlouho jsem přemýšlela, k jaké čokoládě tu chuť přirovnat, tak ani ne tak k čokoládě jako takové, ale spíš je to jak čokoládový topping, který se dává do McFlurry v McDonaldovi. Je v něm cítit něco zvláštního, ale rozhodně už jsem jedla běžné čokolády z našich shopů, co jsem musela vyhodit do koše, a tohle je oproti některým teda lepší. Chuť kvalitní čokolády v tomto ale fakt nehledejte. Není to špatné, ale nesmíte mít nároky na čokoládu jako takovou.

Složení: Třikrát filtrovaná pitná voda, odtučněný kakaový prášek, karamelové barvivo,
přírodní ochucovadla, rostlinné vlákno, mořská sůl, kyselina mléčná, vanilková příchuť,
sukralóza, xantanová guma, benzoát sodný.

Uvedené nutriční hodnoty na porci (30 g): energetická hodnota 4.5 Kc, bílkoviny 0.233 mg,
sacharidy 1.2 mg, sodík 35 mg, cholesterol 0.12 mg, nasycené tuky 0.026 mg, tuky 0.32 mg.

Hodnocení: 3,5-4/5


Caramel Dip


Složení: Třikrát filtrovaná pitná voda, rostlinné vlákno, sůl, celulóza,
naturální příchuť karamelu, kyselina mléčná, kukuřičný škrob, xantanová guma,
sukralóza, sorban draselný.

Uvedené nutriční hodnoty na porci (30 g): energetická hodnota 1.6 Kc,
bílkoviny 0 mg, sacharidy 1.1 mg, sodík 55 mg, cholesterol 0 mg, nasycené tuky 0 mg,
tuky 0 mg.

Konzistence netekutá, taková tuhá alá pomazánka. Není úplně hladký, jako tekutý topping karamelu od českých značek. Chuť není tak šíleně sladká, jako u čokoládového sirupu, tohle je teda tak 3x méně sladké. Samostatně to chutná po karamelu, ale má to takový divný „ocas“, který nevím k čemu přirovnat. Příliš mi nesedí, ale není to ničemu na škodu, holt mám jiné chuťové buňky. Není to nic nepříjemného, nečekám, že to někdo bude jíst samostatně ve velkém. Při smíchání s vločkami to už chutnalo docela dobře, karamelově bez „ocasu“. Vy, co děláte palačinky a lívance, to můžete použít k potření a dochucení. Je super, že je to jemné, nemám ráda tu výraznou chuť klasického karamelu, tohle je jako karamelově zabarvené. V tomto případě zkuste koupit.

Hodnocení: 3,5-4/5


Honey Dijon dressing


Složení: Třikrát filtrovaná pitná voda, jablečný ocet, bílý ocet, dijónská hořčice,medová příchuť, zeleninová příchuť, bílý pepř, sůl, přírodní koření, přírodní ochucovadla, česnek, cibulový prášek, beta karoten, kajenský pepř, xantanová guma, potravinářské barvivo,
sukralóza, benzoát sodný.

Uvedené nutriční hodnoty na porci (30 g): energetická hodnota 1.5424 Kc, bílkoviny 0.013 mg, sacharidy 1.6887 mg, sodík 270 mg, cholesterol 0 mg, nasycené tuky 0.002 mg, tuky 0.0603 mg.

Tak tento dressing mě nenadchl, asi teda ani neurazil, ale tohle není pro mou chuť. Ani nevím, k čemu to přirovnat, ale tady ty medovo hořčičné komba prostě nějak nemusím. Spíš si myslím, že tohle bude sedět nějakému muži, co rád steaky či grilovaná masa. Takže jako dárek pro muže asi dobré. Má to takový štiplavější ocas, chutná to víceméně po hořčici do sladka, mně tam vadí ten ocet, fakt tohle nedokážu popsat. Na masu se to snést dalo, ale proč jíst něco, co se „dá snést“. Je to sladší, hořčičné a štiplavější. Zkuste na jarní/letní grilování, tam se domnívám, se ujme nejlépe. Zde je to opravdu velmi o chuti, někdo medovo hořčičné rád nemá a někdo tyto chutě zbožňuje.

Hodnocení: 2/5


Barbecue sauce

Složení: Třikrát filtrovaná pitná voda, rajčata, jablečný ocet, dijónská hořčice,
bílý destilovaný ocet, rostlinné vlákno, sůl, nakrájená cibule, mletý česnek,
worceteshirská omáčka, xantanová guma, přírodní ochucovadla, kajenský pepř,
přírodní barvivo z červeného zelí, sukralóza, sorban draselný.

Uvedené nutriční hodnoty na porci (30 g): energetická hodnota 4.172 Kc, bílkoviny 0.209 mg,
sacharidy 1.817 mg, sodík 210 mg, cholesterol 0.005 mg, nasycené tuky 0.005 mg, tuky 0.025 gm mg

Dala mi ochutnat známá diabetička….ani nevím, jak to říct…"boha jeho to je humus"…Tak tohle fakt ne, já obecně ty omáčky a „kořeněná“ dochucovadla  nemám ráda a tohle byla málem moje smrt. Slané, „překořeněné“ a ten worchester, který nesnáším, dotvářel onu pachuť a opět byl cítit i ocet. Připomnělo mi to nějakou zapadlou starou pivnici, kde dělají pečená žebra, která jsou ošklivá již od pohledu a na nich  je nalitá právě tady taková BBQ omáčka…no, asi to tak má chutnat, ale tohle teda už ani náhodou. Složení je prostě na mě moc divoké.

Hodnocení: -1/5


Italian dressing

Složení: Třikrát filtrovaná pitná voda, jablečný ocet, bílý ocet, sůl, mletý česnek,
cibulový přášek, rostlinná vlákna, oragáno, přírodní koření, přírodní ochucovadla,
citronová šťáva, červená paprika, černý pepř, xantanová guma, sukralóza, potravinářské barvivo,
benzoát sodný.

Uvedené nutriční hodnoty na porci (30 g): energetická hodnota 2.997 Kc, bílkoviny 0.071 mg,
sacharidy 1.371 mg, sodík 250 mg, cholesterol 0 mg, nasycené tuky 0.002 mg, tuky 0.00891 mg.

Tento dressing vypadá svojí konzistencí spíše jako zálivka, není krémová, je průhledná a tekutá. Má štiplavější ocas, kvůli octu, je v něm cítit česnek i cibulový prášek. Docela se hodí do zeleninových salátů bych řekla, na maso bych jej asi nedávala, ale to je už věc názoru. Tady mě ani nic extra nijak nevadilo, nenadchlo, neurazilo, jako asi taková střední cesta. K čemu to přirovnat. No, takový balsamico dressing s cibulí. Není pikantní ani extra kořeněný, je spíše do sladkoslana. Dala bych přednost dressingu Thousand Island, ale tento nebyl špatný. Kdo chce, ať vyzkouší, určitě to nebude jeden z těch horších dressingů.

Hodnocení: 2/5

Raspberry vinaigrette




Složení: pitná voda (třikrát filtrovaná),jablečný ocet, ocet, sůl, příchutě (přírodní), citronová šťáva, xanthan,rostlinná vláknina, sukralosa, benzoan sodný

No, je to zálivka, tekutější, chutná po malinách, voní po malinách, má trošku tu klasickou chuť octa, ale vůbec mi to tady nevadí. Je to asi jedna z nejlepších zálivek z té "slané" kategorie. Docela zajímavé do salátů, k baby špenátu, rukole, polníčku. Celkem jsem byla tímto překvapena. Je to teda taková „divná zálivka“, ale mně se tyto atypické chutě prostě líbí. Kdo je konzervativní a neexperimentuje s chutí a kombinacemi jídel, asi to u něj neuspěje. Není to úplně slané, je to sladší, imituje to fakt maliny. Diabetik, co má maliny rád, si na této zálivce pochutná. Překvapilo mě to. Docela dobré, i když uznávám, trochu zvláštní, kdyby bylo tohle nechemické, asi bych si to i kupovala. Doporučuji k vyzkoušení.

Hodnocení: 4/5

Marshmallow Dip



Složení: Třikrát filtrovaná pitná voda, přírodní vanilková příchuť, celulóza,
kyselina mléčná, sukralóza, sůl, xantanová guma, potravinářské barvivo, sorban draselný.

Uvedené nutriční hodnoty na porci (30 g): energetická hodnota 3.2 Kc, bílkoviny 0.137 mg,
sacharidy 1.3 mg, sodík 57.7 mg, cholesterol 0 mg, nasycené tuky 0.082 mg, tuky 0.082 mg.

Koukám, že všichni točíme dokola čokoládu, jahody, karamel atp., a tak jsem byla zvědavá, co bude tahle hmota zač. Tento dip si vás buď najde, nebo si najde váš odpadkový koš. Jako Marshmallow to teda moc nechutná, snad jen tak jemně, lehce, nemá to žádnou lepivou konzistenci. Konzistence je spíše pastovitá než krémovitá, což ale vůbec nijak nevadí. Chuťově se to nedá ani k ničemu přirovnat, neboť to podle mě žádnou chuť nemá. To máte jak s tofu, má chuť a zároveň nemá. Tohle je prostě sladká bílá pasta, která je univerzální. Půjde dobře se skořicí, kakaem, jahodami a docela dobře si sedne s kyselým ovocem. Kdyby mě někdo nutil, tak bych asi řekla, že je to spíš „smetanovo vanilková“ chuť, která je velmi jemná. Pokud hledáte univerzální ochucovadlo, zkuste tento Dip, je příjemný, jemný, ale jak říkám, s chutí Marshmallow se moc nesetkává. 

Hodnocení: 3/5


Strawberry Syrup



Složení: Tříkrát filtrovaná pitná voda, naturální aroma, mořská sůl, celulóza, sukralóza,
kyselina citronová, benzoát sodný.

Uvedené nutriční hodnoty na porci (30 g): energetická hodnota 2.132 Kc, bílkoviny 0.002 mg,
sacharidy 0.657 mg, sodík 45 mg, cholesterol 0.168 mg, nasycené tuky 0.010 mg, tuky 0.020 mg.

Předem bych chtěla říct, že cokoli „jahodového“ mi chutná, takže i tohle. Já tady necítím nic divného, voní to jemně po jahodách a chutná to taky po jahodách. Je to tekutý průhledný sirup, je velmi jemný, jemně sladký, velmi příjemný, nemá žádný ocas, a to jsem se bála té kyseliny citronové, ale očividně je jí tam asi málo. Chuťově mi tohle fakt chutnalo, vadilo mi zde nejméně věci, žádný ocas, žádná pachuť. Použila jsem zamíchané v kaši a v tvarohu. Až se mi to snad nechce psát, ale bylo to dobré. Tohle doporučuji.

Hodnocení: 4,5/5


Ranch Mayo


Složení: Třikrát filtrovaná pitná voda, rostlinná vláknina, mořská sůl, jablečný ocet,
bílý ocet, kukuřičný škrob, xantan, kyselina mléčná, smetanová příchuť (ze sušeného mléka),
beta karoten, vaječná příchuť, dijonská hořčice, cibulový prášek, česnekový prášek, citronová šťáva,
xantanová guma, kyselina mléčná, sušená petržel, bílý pepř, kajenský pepř, paprika,
potravinářské barvivo, sukralóza, benzoát sodný.

Uvedené nutriční hodnoty na porci (15 g): energetická hodnota 3.129 Kc, bílkoviny 0.022 mg,
sacharidy 0.551 mg, sodík 175 mg, cholesterol 0.168 mg, nasycené tuky 0.224 mg, tuky 0.281 mg.

Majonézu jsem otestovala na jednom známém. Udělala jsem tuňákový salát s rukolou, polníčkem, cibulí a kyselou okurkou a zamíchala do něj Ranch. Dotyčný kvitoval pokrm s chutí a pochvalou. Posléze jsem mu tedy sdělila, o jaký pokrm se jedná a byl velmi překvapen. Takže u muže dobrý, ale u mě moc ne. Já to osobně nemám moc ráda, tatarky, majonézy a podobné. Tohle se dá fakt docela srovnat s klasickou majolkou ochucenou. Jen je to tekutější a trošku jinak to voní. Cítila jsem v tom ocas hořčice, vajec i česneku. Nevím, jak jsou na tom ostatní dámy, ale já bych si to prostě běžně na jídlo nedala. Ne tím, že bych v tom cítila chemii, jakože ji v tomto cítím, ale prostě majonéza chuťově není nic pro mě. Mužům tím asi radost uděláte. Ten známý by si to údajně dal do tortily s grilovaným kuřetem. 

Hodnocení: 2,5-3/5


Caramel Syrup


Složení: Třikrát filtrovaná pitná voda, rostlinné vlákno, mořská sůl,
příchuť karamelu, karamelové barvivo, přírodní příchutě, vanilka, sukralóza,
potravinářské barvivo, sorban draselný.

Uvedené nutriční hodnoty na porci (30 g): energetická hodnota 1.6 Kc,
bílkoviny 0 mg, sacharidy 1.1 mg, sodík 55 mg, cholesterol 0 mg, nasycené tuky 0 mg,
tuky 0 mg.

Konzistence je tekutější, ale více hustější než třeba Strawberry sirup, vůně i chuť je více cítit po karamelu, než třeba Dip, který je jemnější jak vůní, tak chutí. Osobně jsem tu necítila chemii, použila jsem jej do jogurtu a na kaši, bylo to docela dobré. Tohle by dokonce šlo i samostatně (ano, nevím, proč by to kdo pil), ale nedráždilo mě to nijak samo o sobě. Kdo dělá palačinky nebo zmrzlinu, tak to fakt doporučuji. Opět jsem se, stejně jako o Chocollate sirupu, viděla v McDonaldu s jejich McFlurry, takže asi dobré. Zde mně ani složení nijak nevadí, když porovnám sladké běžné sirupy, toppingy a jiné. Takže karamelový sirup mohu asi doporučit. Jednou za týden vás to v redukci rozhodně potěší a ani nezabije.

Hodnocení: 4,5/5


Peanut butter


Složení: Třikrát filtrovaná pitná voda, rostlinná vlákna, mořská sůl, kukuřičný škrob, xantanová guma,
naturální příchuť pražených arašídů, naturální extrakt z arašídů, karamelové barvivo, kyselina mléčná,
sukralóza, benzoát sodný.

Uvedené nutriční hodnoty na porci (30 g): energetická hodnota 4.827 Kc, bílkoviny 0.026 mg
sacharidy 1.042 mg, sodík 104.6 mg, cholesterol 0.000 mg, nasycené tuky 0.207 mg, tuky 0.237 mg.

Tohle si koupila kamarádka, a tak jsem si to nemohla nechat ujít. Já nemám ráda žádné burákové máslo, tak jsem byla zvědavá na tento produkt. No, nemám ho ráda dál a po tomto snad ještě víc. Ale kamarádka říkala, že teda se to nedá srovnat s běžným arašídovým máslem. Tohle je fakt krém s příchutí buráků, ale ani nevím, zda buráků nebo čeho, netuším, jak se dělá buráková příchuť. Milovnic burákových másel je mezi vámi hodně, tak tady zůstaňte asi při originále, neboť se domnívám, že vytvořit fakt reálnou chuť buráku asi jen tak nejde :D. Za mě tento produkt určitě ne, šílená chuť až pachuť.

Hodnocení: 0/5


Chocollate Dip

 

Složení: Třikrát filtrovaná pitná voda, odtučený kakaový prášek, přírodní ochucovadla,
celulóza, kyselina mléčná, sukralóza, sůl, xantanová guma, sorban draselný.

Uvedené nutriční hodnoty na porci (30 g): energetická hodnota 4.81 Kc, bílkoviny 0.003 mg,
sacharidy 1.444 mg, sodík 115.4 mg, cholesterol .100 mg, nasycené tuky .125 mg, tuky 0.383 mg.

Na tento produkt jsem se snad i těšila, vidíte čokoládu a máte tunelové vidění.. Takže konzistenci nečekejte jako tužší „nugetu“, ale spíše čokoládový hustější puding. Není to taková ta těžká, lepivá klasická čokoládová pomazánka, kterou já osobně nemám ráda, ale lehčí forma krému. Voní po čokoládě, chutná po čokoládě. Ovšem tedy je nutno podotknout, pokud jíte například 99% Lindt, tak vám rovnou říkám, nemá smysl srovnávat, jelikož to srovnat nejde. Kvalitní čokoláda je holt kvalitní čokoláda. Diabetik s chutí na čokoládu tohle asi přijme, ale jsem příliš zvyklá na 99% Lindtku a tohle, je to opravdu obrovský rozdíl. Je to sladké, ale u těch čokolád, jak u sirupu tak i Dipu je cítit ocásek chemie. Pokud se to s něčím smíchá, je to mnohem lepší, ale samostatně teda nic moc. Udělala bych si z toho domácí zmrzlinu s tvarohem. Jsem li diabetik a mám rád čokoládové příchuť, budu s tímto Dipem spokojený, ale rozhodně nenadchne ani neurazí. U mě tohle neprošlo, sirup byl chuťově mnohem lepší a méně chemický se mi zdá. 

Hodnocení: 3/5

Závěr

   Co říct závěrem. Určitě to nejsou produkty pro děti do snídaně, což ovšem nejsou ani kupované kaše, jupíky, jahodové jogurty bez jahod, chipsy, hamburgery a další. Určitě to nejsou produkty, jež byste do sebe ládovali denně ve velkém. Ok, tak k čemu to teda vlastně je, Martino? Být „standardním“ člověkem, který neřeší stravu, cvičení, o cvičení a dietách nic neví, není diabetik ani celiak, asi bych považovala za absolutně bezpředmětné kupovat takové produkty, to si radši prostě koupím hořčici, granko, milku, a obyčejný dressing. Ok, ale ve fitness světě (i u diabetiků a dalších osob s omezením stravy) to není zcela jednobarevné, a mnoho z nich si hlídá sacharidy, tuky a „drží“ si stravu, která je prostě mnohdy nízkokalorická, někdy bez příchutí, někdy stereotypní. A zde by mohly přijít na řadu tyto produkty. Nikdo nepředpokládá, že si toho dáte dvě sklenice denně, ale prostě na ochucení jednou týdně (nebo jak chcete). To vážně nikoho nezabije, šunku si taky dáte, koblihu si taky dáte, sušenky taky, limonádu taky a chuťovým buňkám to asi udělá radost. Pokud držíte diety, redukce, vidíte ty bílé tvarohy, maso na vodě atp? No a zde bych to asi využila pro dochucení. S chemií se to prostě má tak, že v produktech je, ale jak jste se dočetli výše, je téměř všude v běžných věcech. A pokud jste jako já, že kupujete jen zeleninu, nezpracované potraviny, nesolíte, nesladíte, nepoužíváte ochucovadla, máte zásobu šmakounů, vajec a bílých tvarohů, čtete etikety pomalu i u toaletního papíru, máte v sobě té chemie mnohem méně, než lidé, co ten přehled nemají, tak vás tyto produkty asi nezabijí. Nebo, že bych psala ze záhrobí?
   Mně osobně stačí má přítelkyně pětigramovka (lžička kávová) jednou, dvakrát týdně, kdy si ochutím ovesnou kaši například karamelovým sirupem. Nemám potřebu to tedy využívat denně, ale takto ráno při sobotě, po týdnu v práci, škole, cvičení, pokapat kaši sirupem není špatné zpestření. S dressingy to se mnou nedopadne, jelikož mi „kuře na vodě“ chutná, takže nemám potřebu dochucovat. Tyto „slané věci“ od Walden Farms u mě nevyužiji. Zachovám ale Raspberry dressing, jelikož jsem skutečně nikdy nic podobného neměla, a ta chuť je opravdu zvláštní a zajímavá. Jiné dressingy mi příliš nechutnaly, nejsem prostě na dressingy, a v každém dressingu je cítit pachuť příměsí, co tam být nemusí. To si raději udělám zálivku z jogurtu, česneku a kopru a mám to čisté a bez konzervantů.

   U mě rozhodně vyhrává sladká kategorie těchto produktů, což jste asi vyčetli i z testování. Všechny výrobky si určitě najdou své příznivce, to už prostě každý dle chuti a dle přesvědčení.
Ze slané kolekce, co jsem měla tu čest otestovat, vyhrál dressing Thousand Island a Raspberry.
Při mé spotřebě 5 gramů na týden budu mít zásobu jednoho dressingu asi až do 4. světové, navíc, po tomto testu, nechci nic než to kuře na vodě na delší dobu zas ani vidět. Přeci jen, čeho je moc, toho je příliš.

   Stojí to tedy za koupi? Pokud patříte mezi výše zmíněné, tak asi ano, i když cena tedy není nejlevnější , řekněme. Pokud se nezajímáte o diety a možnosti dochucení bez cukrů a tuků a je vám to jedno, že sníte celou Milku, dáte si vánočku a jste štíhlí, nekupujte si tyto produkty. Je to prostě zbytečné. Stačí si přečíst etiketu a koupit potraviny bez konzervantů a dochucovadla používat jen střídmě. Kvalitní čokoláda nebo běžné arašídové máslo vám bude chutnat a jsou to produkty kvalitní. Pro ty, co to přesto chtějí vyzkoušet, dole shrnuji, jaké produkty se mi zdají být tak zhruba "nejlepší". Osobně dochucuji například chilli pastou ze zdravé výživy, hořčicí bez konzervantů, domácím kečupem nebo bylinkami. Co se sladkých verzí týče, používám stévii, kakao a skořici. Z produktů WF mě zaujal Strawberry sirup a Caramel sirup, které chutnají opravdu nejlépe.

   Jsem otevřena pro dotazy a konstruktivní kritiku, nikoli pro dohady a odsuzování. Nejsem zastáncem chemie, což asi víte, ale fakt mě zajímalo, jak jsou na tom tyto produkty a doufám, že recenze bude správně pochopena. Na světě je už tak tolik zášti a podlosti, buďme tedy nad věcí a berme věci s nadhledem a v pohodě. 

Clean je clean a zdraví je hlavní - versus - jednou za čas neuškodí. Volbu nechám na vás. Nic se nemá přehánět. Já osobně zůstávám při zdraví. V redukční fázi bych jistě tyto výrobky využila více, než při udržování postavy, ve fázi udržení si určitě můžete dopřát jednou za čas něco "kaloričtějšího", nicméně pro "strýčka příhodu" můžete uchovat v lednici vašeho "bezkalorického" favorita například v podobě karamelového sirupu.

WF do redukce a cvičení? Myslím, že je to dobrá volba.

Slaná kategorie: "výherci" - Thousand Island (chutná prostě reálně), Raspberry vinaigrette (zvláštní, jiné, netradiční, změna)
Sladká kategorie: "výherci" - Caramel Syrup, Strawberry Syrup (necítím zde příliš chemii a je to velmi jemné a příjemné). Z Dipů vyhrál Caramel (jemný, karamelový krém, i když jiný ocas je zde znát, nevadí mi).


  • Produkty můžete zakoupit na http://www.lovefood.cz, obchod vřele doporučuji, skvělá komunikace, rychlá zásilka, lze se domluvit. Je vidět, že tam sedí "lidé" nikoli "stroje", kteří jen suše klikají do PC.

A zde přikládám video o tom, jak se vyrábí šunka a jaká éčka se do ní dávají. Pěkný masakr.
http://www.stream.cz/nejnovejsi/jidlo-s-r-o/10002037-sunka-2-pytle-s-ecky